fbpx

„Să păstrăm vii grădinile de piatră ale europei!”

Cimitirul Sfântul Lazăr a început de la un vis.

Suntem o familie cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul  tăierii,  prelucrării, finisării şi fasonării pietrei unde toată activitatea noastră se desfășura preponderent în cimitire.
Prin munca noastră zilnică, am văzut problemele, nevoile și degradarea continuă a acestor spații ce, din punctul nostru de vedere, sunt mai mult decât simple lăcașe ce aduc tristețe. Mai mult, citind epitafele, auzind poveștile, admirând monumentele acestor oameni am realizat că aest spațiu este o istorie scrisă în piatră a orașului.
De aici, am ajuns la viziunea unui cimitir ce trece de această barieră a percepției negative ce rezultă din separarea noastră de cei dragi. Un cimitir ce serbează respectul, liniștea și viața celor ce aleg să își petreacă eternitatea aici.
Sunt principiile pe care se bazează multe cimitire de reputație internațională, iar noi le-am aplicat și aici.
Se întinde pe o suprafață de peste 85.000 mp, are 16 parcele și 2 parcuri majore. Din toată suprafața cimitirului 8.580 mp sunt acordați spațiului verde, 54.000 mp sunt alei si străzi iar 23.000 mp reprezintă suprafața alocată mormintelor. Are o capacitate de peste 12.000 morminte și 25.000 cripte de înhumare.

Administrația și Parcul Administrației

Primul parc din Cimitirul Sfântul Lazăr localizat în proximitatea Administrației. Este proiectat cu lacul ca element principal ce se completează cu vegetația amplasată în jurul său. Mobilierul din piatră naturală invită la reculegere sub umbra arborilor și la oglinda apei.

Piațeta Obelisc

Ceea ce marchează centrul acestui cimitir, este Obelisc-ul amplasat chiar la intersecția Străzii Capelei cu Drumul Central. Imediat lângă Parcul Central și Capela Familiei, Gândit ca cea de-a doua zonă verde și element central ce subliniază întreg ansamblul format împreună cu Pavilionul capelelor.
Pe toată lungimea Străzii Capelei se regăsește mobilier din piatră naturală în spațiile plantate.

Capela Familiei

Clădirea este amplasată pe Strada Capelei lângă Obelisc. Numele acestui edificu este inspirat chiar de forma sa. Clădirea este împărțită în 2 aripi poziționate de o parte și de alta ce invită în curtea sa interioară, asemenea unor părinți ce-și îmbrățișează copilul.
Ce face unică această structură este trecerea naturală de la interior la exterior realizată cu ajutorul grădinilor interioare din capelă, Parcul Central și perspectivele către Pavilionul Capelelor și Strada Centrală.

Parcul Central

Are rolul de curte interioară a Capelei Familiei dar și cel de-al doilea Parc al Cimitirului.
Este gândit ca spațiu de reculegere și relaxare, împrejmuit de coloane ce induc senzația unui spațiu retras cu mobilier din piatră naturală care se îmbină armonios cu glicinele amplasate pe toată suprafața sa.

Pavilionul Capelelor

În piațeta ce se formează în jurul Obelisc-ului, avem Pavilionul Capelelor proiectat sub forma unui cartier cu multiple spații verzi deschise.
Travertinul este piatra predominantă a acestui ansamblu este special aleasă pentru patina sa caracteristică în timp; împreună cu accentele de culoare crem, transmite liniște, confort și respect pentru cei care își petrec eternitatea aici.
Forma capelelor elegantă dar modestă, este ceea ce deosebește aceste construcții de cele clasice. Sunt proiectate pentru a susține o familie de 10 persoane, poziționați de-o parte și de alta a acestor construcții.

Angajament pentru Natură

Cimitirul Bărdinici este conceput încă de la început cu natura ca element principal. De aceea am inclus o vegetație vastă pe întreaga sa suprafață.
Pornind de la 18 specii de arbori și arbuști cu peste 400 exemplare plantate și 13 specii de plante diferite ce trec de 300 exemplare.